يم. اين از بخشش و بزرگواري خداوند است، زيرا پس از آنکه زشتي هاي اهل کتاب و عيب ها و سخنان باطلشان را بيان کرد، آنها را به توبه فرا خواند و فرمود: اگر به خداوند و فرشتگانش و همه کتابها و پيامبرانش ايمان بياورند و از گناهان بپرهيزند، گناهانشان را هر اندازه که فراوان باشد عفو خواهد کرد، و آنها را وارد باغ هاي بهشت مي نمايد که در آن هر چه نفس انسان بخواهد و چشم از آن لذت ببرد وجود دارد.
« وَلَوْ أَنَّهُمْ أَقَامُواْ التَّوْرَاةَ وَالإِنجِيلَ وَمَا أُنزِلَ إِلَيهِم مِّن رَّبِّهِمْ» و اگر آنها به دستورات تورات و انجيل و آنچه از جانب پروردگارشان بر آنها نازل شده است عمل مي کردند، و آن گونه که خداوند آنان را بر  اين کار تشويق و تحريک نموده است آن را در پيش مي گرفتند. و از جمله برپاداشتن تورات و انجيل اين است که به محمد (ص) و قرآن ايمان بياورند ، زيرا تورات و انجيل آنان را فرا خواند تا به نبوت محمد (ص) و به قرآن ايمان بياورند. پس اگر آنها اين نعمت بزرگ را که خداوند بر آنها ناز ل نموده، برپا دارند، به خاطر آنها و به خاطر توجه به آنها « لأكَلُواْ مِن فَوْقِهِمْ وَمِن تَحْتِ أَرْجُلِهِم» از بالاي سرشان و از زير پاهاشان روزي خواهند خورد. يعني خدا دروازه روزي خود را به روي آنها مي گشايد: آسمان بر آنها مي بارد و زمين براي آنان گياه مي روياند. همانطور که  خداوند متعال فرموده است:« وَلَو أَنَّ القُرَي ءَامَنُوا وَاتَّقَوا لَفَتَحنَا عَلَيهِم بَرَکَتِ مّنِ السَّماءِ وَالأَرضِ» و اگر اهل آبادي ها ايمان مي آوردند و تقوا پيشه مي کردند برکت هاي آسمان و زمين را بر آنان مي گشوديم.
« مِّنهُم» از ميان اهل کتاب، « أُمَّةٌ مُّقْتَصِدَةٌ» گروهي ميانه رو و معتدل هستند و به تورات و انجيل عمل مي  کنند، اما عمل کردن آنها به تورات و انجيل با قوت و نشاط نيست، « وَكَثِيرٌ مِّنْهُمْ سَاء مَا يَعْمَلُونَ» و بسياري از آنان بدترين کارها را انجام مي دهند، و به ندرت در ميان آنان افرادي يافت مي شود که در کار خير بر يکديگر سبقت بگيرند.يَا أَيُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَا أُنزِلَ إِلَيْكَ مِن رَّبِّكَ وَإِن لَّمْ تَفْعَلْ فَمَا بَلَّغْتَ رِسَالَتَهُ وَاللّهُ يَعْصِمُكَ مِنَ النَّاسِ إِنَّ اللّهَ لاَ يَهْدِي الْقَوْمَ الْكَافِرِينَ ؛ اي  پيامبر ، آنچه  را از پروردگارت  بر تو نازل  شده  است  به  مردم  برسان ، اگر چنين  نکني  امر رسالت  او را ادا نکرده  اي   خدا تو را از مردم  حفظ   مي  کند ، که  خدا مردم  کافر را هدايت  نمي  کند.
در اينجا خداوند دستور بسيار مهمي به پيامبرش مي دهد و آن رساندن پيامي است که خدا بر او نازل نموده است. و اين شامل هر چيزي است که امت از ايشان دريافت کرده باشد، از قبيل عقايد و اعمال و گفته ها و احکام شرعي و مطالب الهي. پس پيامبر (ص) به کاملترين صورت ممکن پيام الهي را تبليغ کرد و به مردم رساند و آنان را بدان سوي دعوت کرد، و بيم داد و مژده داد و با نرمي و آرامي جاهلانِ بيسواد را علم آموخت تا سرانجام تبديل به علماي رباني و خداپرست شدند، و با سخن و عملش و نيز از طريق ِ نامه ها و فرستادن قاصدان پيام خدا را رسانيد.
پس هيچ  خوبي و نيکي نيست مگر اينکه امتش را به آن راهنمايي کرده است، و هيچ زشتي و کار بدي نيست مگر اينکه امتش را از آن برحذر داشته است. و برگزيدگان و افراد برتر امت از قبيل اصحاب و ائمه دين و  مردان بزرگ که پس از آنها آمده اند بر تبليغ و پيام رساني پيامبر خدا گواهي داده اند.
« وَإِن لَّمْ تَفْعَلْ» و اگر چنين نکني، و آنچه را که از جانب پروردگارت بر تو نازل شده است ، نرساني، « فَمَا بَلَّغْتَ رِسَالَتَهُ» تو از دستور خدا  فرمان نبرده اي، و رسالت الهي را نرسانده اي، « وَاللّهُ يَعْصِمُكَ مِنَ النَّاسِ» اين حمايت و حفاظت خداوند از پيامبرش است. خداوند به او خبر مي دهد که ما ترا از گزند مردمان محفوظ مي داريم. و اينکه بايد بر تعليم و رساندن رسالت الهي کوشا و حريص باشي، و ترس از مردم تو را از آن باز ندارد، زيرا مخلوقات همه در قبضه خدا هستند و خداوند ضامن حفاظت تو مي باشد. پس بر تو فقط رساندن پيام و روشنگر است، و هرکس هدايت شود براي خودش هدايت مي شود. و اما کساني که هدفي جز پيروي از خواست هايشان را ندارند، خداوند آنها را هدايت نخواهد کرد و آنها را به سبب کفرشان به انجام اعمال خير و نيک توفيق نمي دهد.قُلْ يَا أَهْلَ الْكِتَابِ لَسْتُمْ عَلَى شَيْءٍ حَتَّىَ تُقِيمُواْ التَّوْرَاةَ وَالإِنجِيلَ وَمَا أُنزِلَ إِلَيْكُم مِّن رَّبِّكُمْ وَلَيَزِيدَنَّ كَثِيرًا مِّنْهُم مَّا أُنزِلَ إِلَيْكَ مِن رَّبِّكَ طُغْيَانًا وَكُفْرًا فَلاَ تَأْسَ عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ ؛ بگو : اي  اهل  کتاب  ، شما هيچ  نيستيد ، تا آنگاه  که  تورات  و انجيل  و، آنچه  را از جانب  پروردگارتان  بر شما نازل  شده  است  برپاي  داريد  آنچه   ازجانب  پروردگارت  بر تو نازل  شده  است  بر طغيان  و کفر بيشترينشان   بيفزايد پس  بر اين  مردم  کافر غمگين  مباش.
اي پيامبر! بطلان و گمراهي اهل کتاب را اعلام کن و به آنان بگو:« لَسْتُمْ عَلَى شَيْءٍ» شما بر هيچ چيزي از امور ديني نيستيد، چون شما نه به قرآن و محمد ايمان آورده ايد، و نه پيامبر و کتابتان را تصديق کرده، و نه برحقي تمسک جسته، و نه براساس و اصلي تکيه  کرده ايد. « حَتَّىَ تُقِيمُواْ التَّوْرَاةَ وَالإِنجِيلَ» مگر اينکه تورات و انجيل را برپاي داريد، يعني با ايمان آوردن به اين دو کتاب و پيروي کردن از آنها و تمسک جستن به هر آنچه که آن دو کتاب در بردارد، آنها را برپاي داريد.
« وَمَا أُنزِلَ إِلَيْكُم مِّن رَّبِّكُمْ» و برپاي داريد آنچه را که از جانب پروردگارتان بر شما نازل شده است، پروردگاري که شما را پرورش داده و نعمت هاي خود را بر شما ارزاني داشته است. و بزرگترين نعمت خود را فرو فرستادن کتاب به سوي شما قرار داده است. پس بر شما واجب است تا شکر خدا را به جاي آوريد، و به احکام خدا پايبند باشيد و امانت خدا، و پيماني را که بسته ايد برپاي داريد.
« وَلَيَزِيدَنَّ كَثِيرًا مِّنْهُم مَّا أُنزِلَ إِلَيْكَ مِن رَّبِّكَ طُغْيَانًا وَكُفْرًا فَلاَ تَأْسَ عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ» و قطعا آنچه از جانب پروردگارت بر تو نازل شده بر طغيان و کفر بسياري از آنان مي افزايد، پس بر قوم کافر اندوهگين مباش.أَفَتَطْمَعُونَ أَن يُؤْمِنُواْ لَكُمْ وَقَدْ كَانَ فَرِيقٌ مِّنْهُمْ يَسْمَعُونَ كَلاَمَ اللّهِ ثُمَّ يُحَرِّفُونَهُ مِن بَعْدِ مَا عَقَلُوهُ وَهُمْ يَعْلَمُونَ، پس آیا طمع دارید که یهودیان به شما ایمان آورند حال آنکه گروهی از ایشان کلام خدا را می شنوند. سپس آن را پس از فهمیدن، آگاهانه دگرگون می کنند؟!
وَإِذَا لَقُواْ الَّذِينَ آمَنُواْ قَالُواْ آمَنَّا وَإِذَا خَلاَ بَعْضُهُمْ إِلَىَ بَعْضٍ قَالُواْ أَتُحَدِّثُونَهُم بِمَا فَتَحَ اللّهُ عَلَيْكُمْ لِيُ